Leuke primeur: consultatieschaak

Categorie: Algemeen Nieuws

Dat was een leuke primeur. Op zondag 29 augustus speelden De Postertoren uit Herkenbosch en Schaakvereniging Maastricht - op afstand - een bijzondere wedstrijd tegen elkaar: consultatieschaak.

De weergoden werkten niet helemaal mee, ondanks dat onze schaakgodin Caïssa een goed woordje voor de schakers had gedaan bij haar collega's. Is haar invloed dan toch niet zó groot....?

Hoe ging het in z’n werk?

Een groep leden van Schaakvereniging Maastricht stond klaar bij het grotestukkenspel dat een tijdje geleden werd gerealiseerd op Plein 1992 (bij de Stadsbibliotheek en Coffeelovers).

Tegelijkertijd stond een groep leden van schaakvereniging De Postertoren bij een buitenschaakspel dat ze voor deze gelegenheid gereed hadden gezet bij clublokaal De Sjmeed aan de Hoofdstraat in Herkenbosch (vlakbij de kerk).

De leden van de beide teams bespraken onderling welke zet ze zouden doen. Was men het eens over de te spelen zet, dan werd die uitgevoerd op het grotestukkenspel en een van de teamleden gaf deze zet tevens via zijn smartphone door aan de tegenstander. De teamleider van de tegenstanders kon die zet op zijn smartphone zien verschijnen, want op het online schaakplatform Chess.com (dat met een app op de smartphone beschikbaar is) hadden ze een partij ‘aangemaakt’ waar ze elkaars zetten konden zien en doorgeven. Op die app werd ook het speeltempo ingesteld.

Kortom: er werd dus een partij op de smartphone gespeeld en de zetten die daar op werden uitgevoerd, werden bepaald door de spelers bij de grote buitenschaakspellen in Maastricht en Herkenbosch.

Een wedstrijd waarbij teamleden overleggen over de te spelen zet, wordt ook wel consultatieschaak genoemd. Een wedstrijd als deze is niet eerder gespeeld in Limburg. Een leuke primeur!!

Wie de partij won? Dat was Maastricht. De partij kan hier onder nagespeeld worden. 

Op de website van Maastricht is de partij eveneens geplaatst, met daarbij opmerkingen van Helmer Wieringa. 

bekijk het fotoalbum

DELEN VIA:

Eén reactie op “Leuke primeur: consultatieschaak ”

  1. zondag 29 augustus 2021 18:37

    Met plezier hebben we dit georganiseerd en beleefd.

Laat een reactie achter

Als antwoord op Some User