School uit Maastricht winnaar NK basisonderwijs

Categorie: Jeugd Nieuws
Het kampioensteam van Scharn.
Het kampioensteam van Scharn.

Basisschool Scharn uit Maastricht is winnaar geworden van het Nederlands Kampioenschap voor schoolteams basisonderwijs 2024 Algemeen.

Het team van Scharn bestond uit Parth Kshirsagar (12 jaar), Sai Lalkota (11), Akul Gupta (9) en Srikar Lalkota (6).

Dit is een prachtig resultaat en helemaal geen toevalstreffer, want op basisschool Scharn timmert men al jaren onder leiding van Gino de Mon en Cindy Harder flink aan de weg en dat werpt zijn vruchten af. Scharn werd in 2022 ook al kampioen en werd vorig jaar 4e. De spelers zijn ook allemaal lid van de vereniging ‘Op zijn Plaats’ in Maastricht en van ‘Schaakvereniging Maastricht’.

Vorige week, op zaterdag 1 juni, vonden op twee plaatsen in het land (in Arnhem en in Kruiningen) de halve finales plaats, waarvoor de teams (viertallen) zich hadden geplaatst via de regionale kampioenschappen. Uit elke halve finale plaatsten 12 teams zich voor de finale op zaterdag 8 juni; in de finale streden dus 24 teams.

Finale

De afsluitende centrale finale vond plaats in Arnhem. De finale ging over 7 ronden Zwitsers, speeltempo 15 minuten p.p.p.p. plus 5 seconden increment per zet. In de laatste ronde speelden de nummers 1 en 2 Scharn en GSV Groningen tegen elkaar. Het team van Scharn had een gemiddelde rating van 1637 en Groningen een gemiddelde rating van 1728. Het zou dus een spannende strijd worden. Scharn had aan een gelijkspel (2-2) genoeg. Na vier spannende partijen werd het dat ook. Scharn dus kampioen, proficiat!

Vijfde keer

Het NK basisonderwijs heeft een rijke historie. Het kampioenschap bestaat al sinds 1974. Het NK is nu vijf keer door een Limburgse school gewonnen:

  • 1974 St. Janschool, Grubbenvorst
  • 1975 ’t Reuvelt, Grubbenvorst
  • 1976 Franciscusschool, Haelen
  • 2022 Scharn, Maastricht
  • 2024 Scharn, Maastricht

Zie ook:

Uitslagen

Artikel website KNSB

Fotoalbum

DELEN VIA:

Geen reacties op “School uit Maastricht winnaar NK basisonderwijs”

Laat een reactie achter

Als antwoord op Some User