Uitslagen laatste ronde competitie voor clubteams

Categorie: Algemeen Nieuws
GESS 2 werd kampioen in de 2e klasse. In de laatste ronde werd Voerendaal 4 geklopt. Op de voorgrond bord 6 (foto: Rick Wagemakers)
Op zondag 7 mei is de laatste ronde van de LiSB competitie 2022/2023 voor clubteams gespeeld.
Hier onder een verslag van competitieleider Dai Heinen.
De grote ontknoping vond plaats in de hoofdklasse, waar koploper Voerendaal 2 wist dat zij geen kampioen konden worden. Maar wie dan wel?
Onderstaand een overzicht van alle kampioenen en degradanten van de hoofdklasse, 1e klasse, 2e klasse en 3e klasse.

Hoofdklasse

Het is lang geleden dat zo spannend was en dat ook nog in een onderlinge ontmoeting werd bepaald wie de hoofdklasse zou winnen en zich dus Limburgs kampioen mag noemen.
Voor aanvang van ronde 7 was Voerendaal 2 koploper met 8 matchpunten en 19,5 bordpunten. Naaste achtervolger was Reuver, dat vorig seizoen nog kampioen was in de eerste klasse. Reuver stond gelijk in matchpunten maar had 3 bordpunten minder dan Voerendaal 2. Op de 3e plaats stond Venlo 1 met 6 matchpunten en 16,5 bordpunten. In de 7e ronde was Voerendaal 2 vrij. De absolute kraker was Reuver tegen Venlo 1. Waar Reuver vooraf wist dat winst of een gelijkspel voldoende zou zijn voor een absoluut hoogtepunt in de clubhistorie, was de opdracht voor Venlo 1 een stuk lastiger. Alleen winst zou voldoende zijn om kampioen te kunnen worden.
Omdat de competitieleider niet persoonlijk aanwezig kon zijn moet hij zich bedienen van scorebordjournalistiek. Venlo 1 won met 4-2 van Reuver en passeerde daarmee Reuver en Voerendaal 2 op de ranglijst. Venlo mag zich nu kampioen van Limburg noemen.
Dat de gevolgen van een extra winst- of verliespartij groot zijn, daar kan Reuver nu over meepraten, hoewel de gevolgen voor Ian Nepomniachtchi nog groter waren, had hij een partij meer gewonnen dan was hij weliswaar geen Limburgs kampioen maar wel FIDE wereldkampioen geworden.
Door deze verliespartij is Reuver als derde geëindigd, Voerendaal 2 wordt vice-kampioen achter Venlo 1.
Voor Heerlen was het doek helaas al gevallen na de 6e ronde. Zij zijn gedegradeerd uit de hoofdklasse.

1e klasse A

Ook in de 1e klasse A werd tot de laatste ronde gestreden om het kampioenschap. Behalve de sportieve eer stond hier ook een promotieplek op het spel, want alleen de kampioen promoveert naar de hoofdklasse. In een onderling duel gingen Tegelen 1 en Leudal 1 uitmaken wie zich volgend jaar mag richten op de hoofdklasse. Voor aanvang van de 7e ronde stond Leudal 2 matchpunten voor op naaste achtervolger Tegelen. De onderlinge strijd eindigde onbeslist in 3-3. Hierdoor wint Leudal de 1e klasse A en promoveert naar de hoofdklasse.

Degradatie is een feit voor Venlo 2.

1e klasse B

Op papier leek het vooraf een spannende klasse te zijn met meerdere teams die kampioen kunnen worden. De onderlinge verschillen waren klein en de vorm van de dag zou wel eens bepalend kunnen zijn. De Juiste -Z- 1 verloor alleen van Voerendaal 3 en met 10 punten zijn ze overtuigend eerste geworden. Naaste achtervolger werd 't Pionneke die met een minimale voorsprong Kerkrade achter zich houden.
GESS 1 is als laatste geëindigd en daarmee is degradatie een feit voor de club uit Sittard.

2e klasse

Door het kampioenschap van GESS 2 zal er volgend seizoen toch op eerste klasse niveau geschaakt kunnen worden in Sittard.
Ze wonnen in de laatste wedstrijd van Voerendaal 4 en blijven daarmee De Postertoren voor.
Omdat er geen degradatie zal zijn vanuit de 2e klasse, zal Voerendaal 5 ook volgend seizoen actief zijn in deze klasse.

3e klasse A

Nieuwkomer Schaakmaat uit Venray debuteert dit jaar in de LiSB-competitie en de resultaten zijn uitermate goed met een 100% score. Kijkend naar de speelsterkte van de teamleden is het te hopen dat ze voldoende nieuwe leden werven om snel de overstap naar 6 borden te kunnen maken.

In de 3e klasse A en B is het niet mogelijk om te degraderen, dit omdat er sprake is van een zogenaamde "gesloten klasse". Elk team speelt met 4 deelnemers.

3e klasse B

In 3B is 't Stokpaardje uit Maasbracht kampioen geworden. In matchpunten eindigde dit team gelijk met DJC 2. Echter 't Stokpaardje had één bordpunt meer.