Uit de oude doos: groot internationaal scholentoernooi in Venray

Categorie: Algemeen Nieuws

ISSO wisselbekerIn onze archieven vonden we een artikel over het ISSO in Venray, een groot internationaal scholentoernooi dat in de jaren 70/80 meerdere malen werd gehouden in Venray..

De letters ISSO staan voor: Internationale Scholen Schaak Ontmoeting.

Er werd in de jaren 60 en 70 zeer veel geschaakt in schoolverband en de internationale ontmoeting groeide uit tot een groot treffen. In 1981 deden teams mee uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland. Dit toernooi werd ook wel beschouwd als het officieuze Europese kampioenschap voor scholen.

In 1981 werd dit grote internationale toernooi gewonnen door het St.-Vituscollege uit Bussum en 2e werd het St. Jans College uit Hoensbroek.

Het team uit Bussum bestond uit Ton van der Heijden, Eddy Sibbing, Tom Officier en Douwe-Jan Veltheer.

We namen contact op met Eddy Sibbing, die destijds een van de spelers van het winnende team was (Eddy is natuurlijk heel bekend in de schaakwereld, hij kreeg in 2018 de Euwering). Eddy bleek nog het programmaboekje en de uitslagen te hebben bewaard. Hij heeft ze ingescand voor ons. Deze mochten we van hem ontvangen. In het programmaboekje wordt het ontstaan van ISSO uitgebreid beschreven, dit is een waardevol stukje Limburgse schaakgeschiedenis.

Eddy Sibbing stuurde nog een paar documenten en de foto van de wisselbeker die hij destijds namens het team mocht ontvangen en die hij nog altijd thuis heeft staan, Heel leuk! Volgens Eddy was het toernooi van 1981 het laatste. Hij hoefde de wisselbeker dus niet meer in te leveren.

Zie: 

1978, artikel in Dagblad voor Noord-Limburg

1981, artikel in Dagblad voor Noord-Limburg

1981, programmaboekje en officiële uitslagen

 

Heb je ook interessante oude documenten? Geef het door aan de webmaster.

Vele honderden documenten uit het archief van de Limburgse Schaakbond hebben we ingescand en gepubliceerd: o.a. jaarverslagen, verslagen van ledenvergaderingen, alle nummers van ons bondsorgaan, artikelen in de media en overige interessante documenten.

Voor dit archief vanaf de oprichting van de LiSB in 1927 kijk op de website rechtsboven bij Archief.

DELEN VIA:

Geen reacties op “Uit de oude doos: groot internationaal scholentoernooi in Venray”

Laat een reactie achter

Als antwoord op Some User