Reünie van schakers VSM Maastricht jaren 80

Categorie: Algemeen Nieuws

Het was een opmerkelijke gebeurtenis eigenlijk, vrijdagavond... een schaakreünie van leden van VSM uit Maastricht.

(op de foto: een schermopname van de "reünie")

Wat ging eraan vooraf?

De vereniging MSV-VSM (dit is de statutaire naam, de "roepnaam" is sinds een paar jaar gewoon "Maastricht") bestaat 100 jaar en in het kader daarvan is er een boek in de maak over de rijke schaakgeschiedenis van  Maastricht. Hiervoor zijn ook veel oud-leden benaderd en bij die oud-leden, die weer met elkaar in contact kwamen, is het vuurtje van vroeger weer gaan branden. 

Met name een groep die in de jaren 80 jeugdlid was van VSM (VSM is in 2003 met MSV gefuseerd tot MSV-VSM) heeft hele goede herinneringen aan de tijd bij VSM.

VSM beleefde vooral in de jaren 80 gouden jaren. In 1982 telde de club 166 leden! Een jeugdgroep koestert nog de herinneringen aan de jaren 80 met Ton Knipschild als jeugdleider en de onvergetelijke tijd in het clublokaal, het BAM-gebouw aan de Brusselsestraat in Maastricht. Als je bijna 40 jaar later nog met zo'n warme gevoelens aan een periode terugdenkt, dan moet die tijd toch wel heel bijzonder zijn geweest. 

Bij Natasja Paulssen kwam het idee op om een reünie te houden en daar voelde een grote groep wel iets voor. Op vrijdag 8 januari was het zover, uiteraard vanwege corona niet fysiek maar online. Via het programma Discord kon men elkaar spreken en zien en om de goeie ouwe tijd helemaal te laten herleven werd er ook nog een schaaktoernooitje gespeeld via Lichess.

Ook de jeugdleider van de jaren 80 Ton Knipschild was aanwezig, met het verschil dat hij zijn pupillen van vroeger nu gewoon hun gang kon laten gaan (want inmiddels natuurlijk al wat ouder, of grijzer of kaler, al vinden ze zelf natuurlijk niet want ze gaven zichzelf in Discord de naam "Eeuwige Jeugd"). Ook erelid van MSV-VSM Frans Neus was aanwezig, logisch, ook hij heeft de eeuwige jeugd!

Wat de uitslag werd van het toernooitje doet er weinig toe.  

Belangrijkste is: de jeugdleden van vroeger en hun jeugdleider en andere oud-leden van VSM hebben elkaar weer eens gezien en gesproken, hebben herinneringen opgehaald en hebben geconstateerd dat ze nog altijd goed kunnen schaken (of niet...)

Er gaan al stemmen op om de reünie nog eens te houden, het liefst natuurlijk in het echt als corona achter de rug is. Oud-lid van VSM Douglas Maclagan wil er graag voor komen, ook al is het helemaal vanuit Nepal...!

DELEN VIA:

Geen reacties op “Reünie van schakers VSM Maastricht jaren 80”

Laat een reactie achter

Als antwoord op Some User