Komend weekend Limburg Open met 600 deelnemers

Categorie: Algemeen Nieuws
Beeld van het toernooi van vorig jaar (foto: Frank Clevers)
Beeld van het toernooi van vorig jaar (foto: Frank Clevers)

Komend weekeinde vindt in Maastricht het 16e BPB Limburg Open plaats met 600 deelnemers. 

Het aantal van 600 is het maximale aantal spelers dat mee kan doen. De interesse voor het toernooi is altijd heel groot. Dit jaar was het toernooi begin april al volgeboekt.

Vier groepen

Het Limburg Open geldt als een van de grootste (en gezelligste!) weekendtoernooien van Europa. Het gaat over 7 ronden klassiek tempo en duurt het hele pinksterweekeinde, van vrijdag tot en met maandag. Er wordt gespeeld in sporthal de Geusselt in Maastricht. Men speelt in vier groepen: A-groep (rating minimaal 2050), B-groep (rating tussen 1800 en 2100), C-groep (rating maximaal 1850) en veteranen (spelers geboren vóór 1965; zij mogen een extra bye opnemen). De topborden van het toernooi kunnen live gevolgd worden. IM Merijn van Delft is aanwezig als toernooicommentator voor het analyseren van de toppartijen; dit is leuk om bij te wonen. De totale prijzenpot is circa 9.000 euro.

Topspelers

Het toernooi is sterk bezet. In de hoogste groep zijn de nodige topspelers aanwezig: naast een tiental grootmeesters doen nog enkele tientallen titelhouders (IM, FM, CM, WGM) mee. De hoogste op rating is de coryfee uit eigen provincie Max Warmerdam. Max zit nog steeds in de lift qua rating en staat inmiddels op een FIDE rating van 2652. Max (24 jaar) is afkomstig uit Tegelen en doet al van jongs af mee aan het Limburg Open, eerst in de C-groep, daarna in de B en daarna in de A. Nu is hij een van de favorieten om het toernooi voor het eerst te winnen.

Tienkamp

Dit jaar is is er een extraatje: naast het reguliere toernooi is er een invitatie tienkamp met drie grootmeesters, vijf IM’s en twee FM’s. Deze tienkamp is opgezet vanuit het idee dat talentontwikkeling een van de drie pijlers van het Limburg Open is (naast topsport en breedtesport) en met deze tienkamp krijgen talenten de kans om zich te meten met toppers. Ook krijgen ze de kans om een (groot-)meesternorm te scoren. Daarbij is ook speciaal gedacht aan jonge Limburgse spelers: de FM´s Siem van Dael en Ruud van Meegen. Een vereiste voor een normentoernooi is dat dit over minimaal 9 ronden gaat. Omdat het ´normale´ Limburg Open 7 ronden telt (met start op vrijdag), begint de Tienkamp al twee dagen eerder dan het ‘gewone’ toernooi. De 1e ronde van de Tienkamp is op woensdagavond. Op donderdag zijn ronden 2 en 3.

In Heerlen 

De eerste 3 ronden van de Tienkamp worden in Heerlen gespeeld (in Parkstad Limburg Theaters en het Cultuurhuis Heerlen), daarna (de ronden 4 tot en met 9) zal de Tienkamp instromen in het toernooi in sporthal de Geusselt in Maastricht. Door 3 ronden in Heerlen te spelen, wil de organisatie het belang van het toernooi voor het Limburgse schaakleven benadrukken. Toernooidirecteur Barry Braeken: “We spreiden onze vleugels uit. Op de eerste plaats sportief door de toevoeging van een Tienkamp en op de tweede plaats geografisch gezien door op twee plekken in Limburg te spelen. Zo wordt het Limburg Open nog meer ‘van’ Limburg.” De gemeente Heerlen verleent een mooie subsidie en wethouder Martin de Beer van de gemeente Heerlen verricht de opening van de Tienkamp op woensdag 15 mei.

Limburgs Kampioenschap

Het Limburg Open geldt wederom tevens als officieel Kampioenschap van Limburg van de Limburgse Schaakbond. Het kampioenschap van 2024 is al het 93e Kampioenschap van Limburg. Het lid van de Limburgse bond dat het hoogst eindigt mag zich Kampioen van Limburg noemen. Er is tevens een kampioenschap van Limburg voor dames, senioren (50-plus) en veteranen (60-plus). 

Toernooisite

Alle informatie is te vinden op toernooisite:

https://limburgopen.nl/ 

DELEN VIA:

Geen reacties op “Komend weekend Limburg Open met 600 deelnemers”

Laat een reactie achter

Als antwoord op Some User