dinsdag, 07 juli 2020 21:10

Notities van online ALV

Geschreven door

MeetingOp woensdag 17 juni vond online een Algemene Leden Vergadering (ALV) van de Limburgse Schaakbond plaats

Vanwege de coronatoestand was het niet mogelijk om de voorjaarsvergadering op een normale manier te houden, daarom werd op woensdag 17 juni een online meeting gehouden. Hier onder de notities van dit overleg.

Datum: woensdag 17 juni 2020

Tijd: 20.00 - 22.00 uur

Locatie: via Zoom

Aanwezig van het bestuur van de LiSB:

Walter Kunstek, voorzitter

Arthur Hendrickx, penningmeester

Jos Dumont, jeugdleider

Aanwezig van de verenigingen:

Geert Hovens, Venlo

Jan Doornenbal, SchaakVelden

Piet Hoeben, Tegelen

Eddy Thewis, HSDV

Dai Heinen, ’t Pionneke

Peter Simonis, ’t Stokpaardje

Rob Haarsma, De Postertoren

Cees Moolenaar, EWS

Peter Sonnemans, Leudal

Han Wismans, Leudal

Fabian Miesen, DJC

Luc Cornet, DJC

Luc Zimmermann, Voerendaal

Guus van den Akker, Voerendaal

Rob Janssen, De Juiste -Z-

Helmer Wieringa, Maastricht

Aanwezig als toehoorder:

Frank Clevers (omdat secretaris LiSB Jean van Kan niet aanwezig kon zijn, heeft deze aan webmaster LiSB Frank Clevers gevraagd of hij notities wilde maken).

Verder was Dirk Bergmans (Blerick) wel aanwezig, maar vanwege bezigheden kon hij alleen luisteren en heeft wel in de chat enkele opmerkingen geplaatst.

 

De meeting is met name door het bestuur van de LiSB bedoeld om informatie te delen en om te horen hoe het met de clubs in deze coronatijd gaat. Misschien zijn er ook al ideeën over de nieuwe competitieopzet (fysiek? digitaal? volgens welke protocollen?) Tijdens de meeting worden geen besluiten genomen. De besluitvorming volgt op de ALV van zaterdag 12 september. Verder wil het bestuur tijdens de online meeting graag de meningen horen over het ontwerp van een nieuw logo.

De meeting heeft nuttige informatie opgeleverd over hoe het nu met de clubs gaat, en wat de belangrijkste hulpvragen zijn. Diverse nuttige tips zijn genoemd, en goede vragen gesteld.

De gespreksleider, voorzitter Walter Kunstek, heeft alle aanwezigen gevraagd om kort aan te geven hoe het gaat bij hun vereniging. Hoe gaat het en welke activiteiten worden er ondernomen?

Piet Hoeben, Tegelen: ‘we zijn inmiddels (op dinsdag 2 juni) weer begonnen met bordschaak; interne wedstrijden, geen officiële competitie. Er wordt gespeeld met twee borden, dus je zit tegenover je tegenstander en ieder speelt op een eigen bord en eigen stukken. Het is wel fijn om op die manier wat te oefenen voor het geval we het zo moeten blijven doen. Alles wordt na afloop schoongemaakt. Het schaken op twee borden is wel een beetje wennen: Als je tegenstander op zijn bord een zet heeft gedaan, moet je die zet ook op jouw bord uitvoeren. Dat wordt wel eens vergeten…’

Luc Zimmermann, Voerendaal: ‘de vereniging is nog niet opgestart. We hebben vergaderd maar nog niet beslist hoe we het gaan doen. Ik vind het wel interessant dat men in Tegelen weer begonnen is. We hopen dat het gewoon kan doorgaan op de normale manier zoals we gewend waren. Mochten we digitaal gaan, dan is dat een gewone aparte competitie en tellen we die niet als echte competitie voor de vereniging’.

Eddy Thewis, HSDV: ‘bij onze vereniging is alles stopgezet. Zelf speel ik online maar de meesten willen daar niet echt aan. We hebben maar een klein bestand en hebben voornamelijk oudere spelers. Met twee borden spelen zie ik voor ons als een probleempje, we hebben namelijk maar een klein lokaal en je hebt dan wat meer ruimte nodig, bovendien hebben we iemand met een scootmobiel. Ook extern zie ik een probleem als je meer ruimte nodig hebt. We gaan denk ik in september of zo als vereniging weer opstarten. We zijn voorzichtig. We hebben mensen die ouder zijn en kwetsbaar’.

Peter Sonnemans en Han Wismans van SV Leudal: ‘we zijn nog niet gestart, we proberen weer in september. We hebben een inventarisatie gedaan onder de leden of ze bijvoorbeeld online via Chess.com willen schaken, maar dat beperkt zich tot een aantal spelers die onderling afspreken dat ze elkaar op de clubavond een uitnodiging sturen, dus niet iets vanuit de vereniging maar tussen leden onderling. Willen weer opstarten in september. De leden missen de schaakavond wel’.

Rob Janssen, De Juiste -Z-: ‘we zijn al een week of acht geleden begonnen met toernooien via Lichess, doen veel leden aan mee, bijna dezelfde opkomst als op de clubavond. Verder hebben we nog leden die aan diverse online competities meedoen via Lichess. We hebben de 30e een bestuursvergadering en denken erover om misschien in het clublokaal fysiek wat te gaan proberen, oudere leden zullen wel voorzichtig en terughoudend zijn’.

Helmer Wieringa Maastricht: ‘we zijn met het bordschaaktoernooi dat we hadden lopen, online gegaan, dus hebben dat van fysiek naar online gezet. Verder organiseren we twee grote online toernooien: de Limburg Rapid League elke woensdag van 20.00 - 22.00 uur op Lichess volgens het zogenoemde “Team Battle” format. Verder sinds een paar weken de Limburg League Summer Series ook op Lichess, hier doen 48 spelers aan mee (6 groepen van 8 spelers, ingedeeld naar speelsterkte). Het speeltempo is 30 minuten + 5 seconden increment per zet, zodat men aardig wat bedenktijd heeft. Wie niet op dinsdag kan spelen, mag een andere avond met de tegenstander proberen af te spreken. Wie een ander speeltempo wil, bijvoorbeeld meer bedenktijd, kan ook daar een afspraak over proberen te maken met de tegenstander. Je speelt op een avond tweemaal tegen dezelfde tegenstander, eenmaal met wit en eenmaal met zwart. Verder doen we op zondagavond nog mee aan een snelschaaktoernooi.

We proberen er online iets bijzonders van te maken, zo houden we op de dinsdagavond een half uur voordat de partijen beginnen, een partijbespreking door Christopher Brookes. We maken gebruik van allerlei moderne middelen, men kan bijvoorbeeld elkaar, als ze dat willen, zien tijdens de partij.

We schaken nog niet live bordschaak, maar puur en alleen online, dat zetten we voorlopig even door. Het mooiste is natuurlijk bordschaak, maar je kunt wel veel online doen en er aan toevoegen. Misschien blijft er uiteindelijk wel een online competitie over naast het gewone bordschaak. Je hebt veel flexibiliteit, je kunt meer mensen mee laten doen, je kunt ook met elkaar een andere dag afspreken of een ander speeltempo afspreken. Als vereniging hebben we software en documentatie en zijn bereid andere clubs hiermee te helpen’.

Fabian Miesen, DJC: ‘online hebben we elke week een toernooi. Ik geef ook online schaaklessen voor mensen die er behoefte aan hebben. We gaan vrijdag a.s. testen om voor het eerst weer met een aantal mensen fysiek te schaken. Gaan het uitproberen’.

Luc Cornet, DJC: ‘Ben benieuwd hoe het vrijdag met fysiek schaken uitpakt bij DJC. Zit in België in een commissie die richtlijnen uitvaardigt, denk dat er wel wat verschillen zijn tussen België en Nederland. De opstart is in België wat stroever. Een verschil is bijvoorbeeld: men spreekt niet van 1,5 meter maar van vierkante meters en dan kun je berekenen hoeveel borden je in een ruimte kunt zetten’.

Dai Heinen, ’t Pionneke: ‘we hebben de competitie begin maart stopgezet en die gaan we niet afmaken. Online doen we mee aan de Limburg Rapid League, verder is er online weinig animo. Tot op heden is wel nog iedereen lid van de vereniging gebleven. We wachten ook wat de schaakbond aangeeft hoe we ermee om moeten gaan’.

Guus van den Akker, Voerendaal: ‘doen mee aan Limburg Rapid League op Lichess. Het is wel moeilijk om hier voldoende mensen voor bij elkaar te krijgen. Verder doen we mee aan de Summer Series van Maastricht’.

Peter Simonis, ’t Stokpaardje: ‘we hebben dezelfde problemen als andere kleine clubs met oudere leden, animo voor online is gering. Sommigen spreken wel af om partijtjes online te spelen. Sommigen doen mee aan toernooitjes van andere clubs. We hebben zelf alles stilgelegd. Als we met de opstellingen moeten spelen die aangeraden worden, is het huidige speellokaal te klein. We hebben eind augustus ledenvergadering. We vragen ons af of het lukt om weer te beginnen’.

Geert Hovens, Venlo: ‘we schaken al een hele tijd via Lichess online op dinsdag en donderdag. Verder op woensdag en zondag doen we mee aan toernooien. Schaken nu met beperkt aantal mensen fysiek in lokaal de Glazenap. Er zijn mensen die online moeite hebben met het speeltempo, sommigen hebben liever meer bedenktijd’.

Cees Moolenaar, EWS: ‘Hebben een lid verloren aan corona. Zijn in maart gestopt. Zouden sowieso al eind mei stoppen tot september. Ledenbestand is zodanig dat er geen behoefte is aan online schaken. Met zo’n kleine club kun je wel gemakkelijk straks weer beginnen, dan is het lokaal al gauw groot genoeg’.

Rob Haarsma, De Postertoren: ‘hebben de competitie stilgelegd. Online schaken slechts een paar mensen. Gisteravond hebben we het seizoen afgesloten met een aantal mensen op het terras. Doelstelling is om in september weer te beginnen, hopen we op, maar zullen nog even moeten afwachten. Afstand houden tussen de personen en afstand tot het bord wordt wel als een probleem ervaren, dus dat je zo ver van het bord af zit. Denk dat de vereniging niet zal overleven als we niet live kunnen schaken, elkaar ontmoeten en potje bier drinken en ouwehoeren’.

Jan Doornenbal, Velden: ‘we zijn maar een kleine club en hebben in maart alles stilgelegd. In september zouden we weer willen begonnen. In de zomer hebben we normaliter een barbecue bij een van de leden thuis in de tuin. Als we weer beginnen, dan bijvoorbeeld maar doen met schuivende borden en zien we wel waar we komen’.

Na deze ronde waarbij de vertegenwoordigers van de verenigingen de gelegenheid kregen verslag te doen van de stand van zaken bij hun club, zijn nog wat dingen geconstateerd, zoals:

  • Als de competitie fysiek weer opgestart zou worden, is het vervoer een probleem met meerdere mensen in een auto.
  • Stel dat mensen besmet raken en geen compleet team meer kunnen vormen, hoe ga je daar mee om?
  • Moet je niet het idee van een competitie die gebonden is aan een getalsmatig seizoen even laten varen en gewoon een competitie spelen hoeveel maanden die ook duurt? Op die manier kunnen we zelfs de afgelopen competitie afmaken. Indien de corona dan achter ons ligt kunnen we weer spelen in echte afgebakende seizoenen (Eddy Thewis)
  • Het online schaken is momenteel erg versplinterd, zou er niet coördinatie moeten zijn? (Frank Clevers). Waarop reactie Dirk Bergmans (Blerick): ‘onze leden willen juist liever tegen elkaar spelen: tegen clubgenoten, vrienden en kennissen. Onderling een beetje praten en ongein maken. We kunnen wel een grote competitie spelen maar dan krijg je een partij tegen iemand die je niet kent en dat zegt de meesten niets’.

Logo

Hans Hoornstra van de Schaakvereniging Maastricht heeft een nieuw logo voor de LiSB ontworpen (zie bijlage). Het bestuur zou hier graag reacties op willen. Deze lopen nogal uiteen. Sommigen vinden een nieuw logo niet nodig, anderen hebben er geen moeite mee, weer anderen vinden het ontwerp mooi en eigentijds en pleiten voor gebruikmaking ervan.

Er wordt geopperd om de ontwerper te vragen om nog een tweede ontwerp te maken waarbij uitgegaan wordt van het bestaande logo. Het huidige logo is nogal oud en rafelig, maar dit zou je kunnen restylen, oppimpen naar een moderne versie. Als dat tweede ontwerp er is, zou je straks op de ALV in  september een keuze kunnen maken.

Er is over dit laatste geen stemming gehouden, maar het lijkt dat de nodige mensen zich hierin wel kunnen vinden.

 

Leudal
De vertegenwoordigers van SV Leudal tijdens het overleg.
RobHaarsma
Rob Haarsma van De Postertoren.
 
EddyThewis
Eddy Thewis van HSDV.

 

 

 

 

Laatst aangepast op dinsdag, 07 juli 2020 21:41

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Aankomende activiteiten

Online toernooien Limburgse clubs

Elke maandag:

20.00 uur SV Schaesberg snelschaak op Chess.com

20.15 uur Blerick, 10 minuten p.p.p.p. op Chess.com

Elke woensdag:

20.00 - 22.00 uur: Limburg Rapid League op Lichess.org

20.15 uur Blerick, 5 minuten + 2 sec. per zet op Chess.com

Elke donderdag:

20.00 uur SV Schaesberg rapidschaak op Chess.com

 

Alex Vinken banner

Bekijk ook onze facebook pagina.

facebook pagina logo lisb 

 

png bpb.fw

 

png ispw.fw

Ga naar boven