zondag, 03 november 2019 15:55

De nieuwe club ZwartWit in Maastricht; "schaak in de kleur van je hart!”

Geschreven door

2019ZwartWit1Sinds kort heeft de stad Maastricht een tweede schaakvereniging, de vereniging ‘ZwartWit’. Hoe is de club ontstaan? Hoe is het mogelijk dat Maastricht nu twee clubs heeft? En: hoe gaat het met deze vereniging? 12 vragen en antwoorden.

Eerder hebben we op onze website al ruimte gegeven aan de Schaakvereniging Maastricht, o.a. om zich voor te stellen en ook hebben we diverse nieuwsberichten van deze vereniging  geplaatst. Echter, rond die andere vereniging in Maastricht, de vereniging ZwartWit, is het nog tamelijk stil gebleven. Tijdens de zomer hebben we wel berichten gekregen over het Open Maastrichts Zomer Kampioenschap van deze club. Maar verder hebben we nog niet veel gehoord. Tijd dus om die club eens voor het voetlicht te halen.

Hier volgen 12 vragen en antwoorden.

1. In een tijd dat het aantal clubs in Limburg afneemt, is het opmerkelijk dat er nu juist een club bíjgekomen is, de vereniging ‘ZwartWit Maastricht’. Hoe kan dit?

Dit is het gevolg van een splitsing. Maastricht had tot het voorjaar van 2019 één vereniging, de Schaakvereniging Maastricht (voorheen MSV-VSM, het resultaat van een fusie tussen MSV en VSM). Deze vereniging speelde elke dinsdagavond in buurtcentrum De Romein in de wijk Pottenberg in Maastricht. Afgelopen seizoen is er echter verschil van mening ontstaan en is de club uiteengevallen.

2. Waar ging het meningsverschil over?

Er was verschil van inzicht over een aantal zaken, met name over het clublokaal. Een deel wilde niet meer in De Romein blijven en wilde verhuizen naar sporthal De Geusselt, een ander deel wilde in De Romein blijven.

3. En wat is nu het gevolg van die splitsing?

Het gevolg is dat de Schaakvereniging Maastricht met een kleine meerderheid van stemmen heeft besloten om te verhuizen naar De Geusselt. Een deel dat niet mee wilde naar De Geusselt, is in De Romein blijven schaken. De clubavond is de dinsdag gebleven. Zij hebben een nieuwe club opgericht onder de naam ‘ZwartWit Maastricht’.

4. De leden die nu de vereniging ‘ZwartWit’ uitmaken, wilden per se in De Romein blijven. Waarom zijn ze zo gehecht aan dit lokaal?

Er wordt al 30 jaar in De Romein geschaakt. De leden van ZwartWit vinden het een sfeervol gebouw met vriendelijke medewerkers. Na afloop van het schaken kan tot diep in de nacht worden geanalyseerd of nagepraat met een biertje en een snack. De leden die in De Romein wilden blijven vonden De Geusselt niet aantrekkelijk vanwege de naar hun opvatting sfeerloze zaal, de commerciële exploitant en de sluitingstijd van 24.00 uur stipt.

5. Vanwaar de naam ‘ZwartWit’?

De naam is bedacht door de 10-jarige dochter van een van de leden. ZwartWit is lekker snoep, een lied van Frank Boeijen en er wordt geschaakt met zwarte en witte stukken. Vrij naar Frank Boeijen: ‘Schaak niet zwart/wit, maar in de kleur van je hart”!

6. Hoeveel leden heeft de club nu?

Sinds de oprichting in juni 2019 hebben zich meerdere nieuwe leden aangemeld. Momenteel staat de teller op 21 leden.

7. Heeft de club gemakkelijk een bestuur kunnen vinden?

Dat was niet moeilijk. Het bestuur van vóór de splitsing wilde niet mee naar De Geusselt en wilde in De Romein blijven. De bestuursleden van vóór de splitsing, zijn voor een groot deel bestuurslid geworden van de nieuwe vereniging. Alleen Philippe Raemakers en Jacob Perrenet zijn vervangen door Maarten-Jan Oosterman en Jephte Lafour.

8. Wie zijn de bestuursleden?

Het bestuur van ZwartWit bestaat uit Jos Uiterwijk (voorzitter), Jephte Lafour (secretaris), Daan Brorens (penningmeester en extern wedstrijdleider), Peter Schotman (intern wedstrijdleider) en Maarten-Jan Oosterman (juridische zaken en PR).

9. Welk aanbod biedt de club?

De belangrijkste activiteit is de clubavond op dinsdag vanaf 20.00 uur. De hoofdmoot wordt gevormd door de ‘normale’ interne competitie, waarin lange partijen (max. 2 uur per persoon per partij) worden gespeeld. De winnaar van die competitie mag zich clubkampioen noemen. Maar tussen deze competitie door worden er avonden gehouden met verkort speeltempo en rapid en blitz. Hier is voor gekozen om de clubavonden leuker en afwisselender te maken. Hierdoor wordt de interne competitie, de hoeksteen van elke schaakclub, steeds interessanter. In de zomervakantie wordt het Open Maastrichts Zomer Kampioenschap georganiseerd waar ook niet-leden aan kunnen meedoen.

10. Speelt de club ook extern?

Jazeker, zelfs in zowel de LiSB-bondscompetitie voor clubteams als in de KNSB-competitie voor clubteams. In de LiSB-competitie speelt ‘ZwartWit’ in de 2e klasse B. In de 1e ronde werd gewonnen van ’t Stokpaardje. In de KNSB-competitie speelt ‘ZwartWit’ in de klasse 4I. En ook hier werd in de 1e ronde een overwinning behaald. ‘ZwartWit’ versloeg Gardé uit Maarheeze. Saillant detail: in deze klasse speelt ook stadgenoot ‘Maastricht’. In de 6e ronde spelen de Maastrichtse clubs tegen elkaar. Uiteraard een beladen wedstrijd.

11. Heeft de club nog wensen?

Er was een vurige wens: nieuw materiaal. Dankzij enkele gulle donateurs speelt ZwartWit nu met gloednieuwe borden, stukken en klokken. Dit materiaal wordt ook gebruikt voor de externe competitie. Verder heeft de vereniging niet veel te wensen. Nou ja, liefst natuurlijk nog wat meer leden.

12. En als we nog meer willen weten?

Dan kun je uiteraard naar de website: www.zwartwitmaastricht.nl of neem contact op met een van de bestuursleden.

 

De beide foto's bij dit artikel zijn genomen tijdens een clubavond.

Dit artikel is geschreven door de webmaster van de LiSB. 

 

2019ZwartWit2

Laatst aangepast op zondag, 03 november 2019 16:09

1 Reactie

  • Reactielink Frans Hodenius vrijdag, 08 november 2019 00:05 Geplaatst door Frans Hodenius

    Succes met jullie nieuwe vereniging!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Aankomende activiteiten

Zaterdag 1 februari:

5e ronde KNSB-competitie

Dinsdag 4 februari:

1e avond Open Roermonds rapidkampioenschap, Roermond

Zondag 9 februari:

4e ronde LiSB-competitie

Maandag 10 februari:

4e ronde BSV Open, Blerick

Donderdag 13 februari:

1e ronde Open Kampioenschap van Midden-Limburg, Maasbracht

Zaterdag 15 februari:

17e LimianZ Rapidtoernooi (Senioren Grand Prix), Venlo 

Vrijdag 28 februari:

Simultaan GM Lucas van Foreest, Landgraaf

 

Voor volledige kalender klik hier   

 

Alex Vinken banner

Bekijk ook onze facebook pagina.

facebook pagina logo lisb 

 

png bpb.fw

 

png ispw.fw

Ga naar boven