dinsdag, 03 september 2019 18:35

Oude liefde roest niet.... Bart van Cleef is weer volop actief, nu bij DSC in Delft

Geschreven door

bartvancleef2019'Oude liefde roest niet', zo luidt de uitdrukking. Dat is helemaal van toepassing op Bart van Cleef (62 jaar) die na vele jaren weer actief is in het schaakwereldje.

Bart werd in 1973 lid van de toen net opgerichte schaakvereniging De Witte Dame in zijn woonplaats Grubbenvorst. Het waren gouden jaren. De Witte Dame groeide in korte tijd naar circa 80 leden en organiseerde jaarlijks een jeugdtoernooi met enkele honderden deelnemers. Ook behaalde de club grote successen met de jeugd. In 1973 en 1974 werden resp. de St. Jansschool en de Reuveltschool schoolkampioen van Nederland; de schaakvereniging leverde alle spelers. Bart was een van de vele enthousiaste vrijwilligers; hij zette zich met hart en ziel in voor De Witte Dame. Het schaakvirus had hem flink te pakken.

Verhuizing naar Delft

Vanwege werk ging Bart weg uit Grubbenvorst. Hij kreeg in 1991 een baan bij het Nederlands Normalisatie Instituut in Delft en verhuisde daarom naar Delft. Het schaken kwam op een laag pitje te staan.

Weer actief, nu in Delft

Maar zoals het vaker gaat: je stopt met werken en pakt een oude hobby weer op. Want... oude liefde roest niet. Zo ging het ook bij Bart. In 2018 stopte hij met zijn werk en er kwamen mogelijkheden om meer tijd aan zijn hobby's te besteden. Bart ging weer schaken. Hij werd lid van DSC (Delftse Schaak Club) in Delft. DSC is een van de grootste schaakverenigingen van Nederland (ongeveer 160 leden waarvan ongeveer 30 jeugdleden).

Enthousiast

Bart heeft onder andere een vijfjarenplan voor de jeugd geschreven. Verder gaat hij beginnen met het geven van schaakles (Stap 1) op twee basisscholen in Delft. Ook is hij benoemd in de jeugdschaakcommissie van de Haagse Schaak Bond, en schaakt hij met een man van 98 jaar in een ouderentehuis. Als er meer belangstellenden komen gaat dit tehuis voor centraal vervoer naar de schaakclub op maandagavond naar DSC zorgen. Hij heeft ook de opleiding indelingsdeskundige gedaan en wedstrijdleider 1 en is van plan de opleiding voor schaakleraar te volgen, dus aan ambitie en enthousiasme geen gebrek.

DSC 14

Het schaken heeft Bart nooit op hoog niveau beoefend, maar hij heeft er enorm veel plezier in. Bescheiden meldt hij dat hij meestal niet hoger dan de 80e plaats komt in de interne competitie. Komend seizoen komt hij in de externe competitie uit voor DSC 14 (jawel, zóveel teams heeft DSC in de bondscompetitie).

Hobby's

Ondanks dat hij in Delft woont, komt Bart nog in Limburg om familie en vrienden te bezoeken. Zijn moeder in Grubbenvorst is in januari van dit jaar helaas overleden. Bart zegt dat zijn moeder het geweldig vond dat hij zich weer ging inzetten voor een schaakvereniging en ook bij ouderen thuis gaat praten en koffiedrinken om ze uit de eenzaamheid te houden. Andere hobby’s van Bart zijn logisch puzzelen, sudoku, legpuzzelen, fietsen en het verzamelen van sigarenbandjes. Eenmaal per maand zet hij een fietstocht uit voor zijn fietsclub. Bart is alleenstaand, maar heeft veel vrienden, die hij vooral heeft overgehouden aan zijn TU studie werktuigbouwkunde in Eindhoven en aan het schaken in Limburg.

Historie De Witte Dame

Bart heeft overigens de historie van De Witte Dame, nadat deze vereniging ter ziele ging, bijeen gezet op dvd. Liefhebbers kunnen deze bij hem verkrijgen.

Zie verder ook:

Artikel over De Witte Dame in het boek '75 jaar schaken in Limburg', klik hier

Voor foto-album De Witte Dame jaren 70 klik hier

Foto's
Op de bovenste foto zien we Bart temidden van jeugdspelers in Delft. Deze foto is deze week (september 2019) gemaakt.
Hier onder volgen enkele foto's uit de jaren 70, de 'gouden jaren' van De Witte Dame.
bartvancleefjaren70 1
Bart van Cleef.
 
bartvancleefjaren70 2
Bart van Cleef.
 
wittedamejaren70
De leiders Jan van Rensen en Bart van Cleef met de jeugdschakers (van links naar rechts) Marti Waals, Radboud Breukers, Luc Salemans, Roel Clevers, Timo Elbers en Marc Theelen.
 

 

Laatst aangepast op zaterdag, 04 januari 2020 11:59

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Alex Vinken banner

Bekijk ook onze facebook pagina.

facebook pagina logo lisb 

 

png bpb.fw

 

png ispw.fw

Ga naar boven