zondag, 19 oktober 2014 00:00

Een bijzondere foto uit 1928

Geschreven door

Onlangs zijn we in het bezit gekomen van een foto waarop de eerste officiële kampioen van de LiSB staat.

Op deze foto staat Anton Rosmüller, de winnaar van het eerste officiële Kampioenschap van Limburg. De Limburgse Schaakbond werd opgericht in 1927 en het eerste kampioenschap werd gehouden in 1928.

Anton Rosmüller is de persoon op de bijgaande foto, staand, tweede van rechts, in legeruniform. Hij staat er met trotse blik. Hij was op dat moment de kersverse eerste officiële kampioen van Limburg. 

Het is heel bijzonder dat we deze foto nu kunnen laten zien. We hebben vrijwel geen foto's van Limburgse kampioenen van voor de oorlog en nu hebben we voor het eerst een foto van de allereerste kampioen van onze bond. De kampioen van 1928 heeft nu eindelijk een gezicht!!

Anton Rosmüller was destijds eerste luitenant, vandaar dat hij hier in legeruniform te zien is. Zijn rang is te zien aan de twee sterren op de kraag. Later schopte hij het tot kolonel.

Deze foto danken we aan Tom Schure uit Heerlen. Zijn vader Herman was leraar aan het Henric van Veldeke College in Maastricht. Ook Bernard Vlekke gaf daar les. Schure en Vlekke waren sterke schakers en waren betrokken bij de schoolschaakclub van het Maastrichtse Henric van Veldeke College. Tom Schure heeft de foto’s gevonden in de nalatenschap van zijn vader en heeft overigens nog meerdere foto’s waar schakers op staan. Voor hem was dat reden om contact op te nemen met Frank Clevers voorzitter van de Limburgse bond en redacteur van de schaakrubriek in de Limburgse kranten. Dhr. Schure dacht dat Frank Clevers hier wel iets mee kon doen.

De voorzitter is bij dhr. Schure in Heerlen op bezoek geweest en samen hebben ze de foto's aandachtig bekeken. Van de foto die we hier zien wisten zij aanvankelijk alleen dat de bedachtzaam kijkende persoon, links, zittend, met de hand aan de kin, Bernard Vlekke is. De voorzitter bekeek het origineel eens goed met een loep omdat hij wilde zien wat de tekst is op het diploma dat getoond wordt door de persoon, rechts, zittend. Het was niet eenvoudig te lezen. Na de ogen goed de kost te hebben gegeven, was de conclusie dat dit het diploma van de Limburgse Schaakbond is voor de kampioen van 1928, Anton Rosmüller. Dus... zou Rosmüller op de foto moeten staan. Maar ja, wie van de elf....?

Moeilijk? Nee, helemaal niet... Het was hierna zelfs een fluitje van een cent voor de voorzitter om er achter te komen wié op de foto Rosmüller zou moeten zijn. De voorzitter had namelijk al eens eerder contact gehad met Anton Rosmuller (in de oorlog haalde zijn vader de umlaut weg), petekind van de kampioen van 1928. Deze Anton Rosmuller is nu 67 jaar, hij woont in Utrecht (en schaakt ook!). Hij vond het geweldig om deze foto te zien. Deze foto was in de familie nog niet bekend. Hij liet weten dat zijn oom de man in het uniform is.

Nu is natuurlijk de vraag wie de andere personen op de foto zijn. Staan er nog meer bekende schakers op? Onze voorzitter / redacteur heeft er een aflevering aan gewijd in zijn schaakrubriek in de Limburgse kranten op woensdag 15 oktober en daarbij een oproep geplaatst. Lezers werden opgeroepen: kent u mensen op deze foto? Geef het dan door. Daar zijn de nodige reacties op gekomen, met name van mensen die dachten een vader of familielid te herkennen. Zo werd doorgegeven dat de persoon tweede van links, staand, Jo van Kerkoerle is. Hij eindigde meerdere malen bij de beste drie van Limburg en werd Limburgs kampioen in 1935. Dit werd doorgegeven door een dochter en een zoon. 

De man helemaal rechts (staand) zou Rafael Kleinen uit Maastricht zijn. Dan een andere persoon: een bron heeft doorgegeven dat de bedachtzaam kijkende man, links, zittend, met de hand aan de kin, niet Bernard Vlekke zou zijn maar Bernard Rosmüller, de broer van de schaakkampioen uit 1928. Hier hebben we twijfels over, maar natuurlijk nemen we elke reactie serieus en wordt het goed uitgezocht. Een hele waardevolle reactie betreft ook de man met bril, staand links van Anton Rosmüller. Zijn naam zou Arnold Gerstel zijn, die in het kampioenschap van 1928 tweede werd.

Felix Bianchi

Ook is inmiddels duidelijk wie de persoon staand 3e van links is. We zijn in contact gekomen met de familie Bianchi en nu weten we dat deze persoon niemand minder dan ir. Felix Bianchi is, destijds voorzitter van de Limurgse bond. Hij is de eerste voorzitter van onze bond die in 1927 werd opgericht. In 1928 werd hij opgevolgd door J. Gemmeke, maar in 1929 werd hij voorzitter en bleef dat tot.... 1958! Maar liefst dertig jaar dus. Hij werd dan ook benoemd tot erevoorzitter.

Oproep

We doen nu een oproep aan iedereen die dit leest. Geef dit bericht door aan iedereen voor wie het van belang kan zijn. We willen graag weten wanneer exact en bij welke gelegenheid deze foto werd gemaakt en welke personen op de foto staan. Geef informatie door aan de voorzitter / redacteur Frank Clevers, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Alle informatie is welkom. Op deze wijze kunnen we steeds weer iets aan de weet komen. Om een paar voorbeelden te noemen: nooit eerder waren de voornamen bekend van J. van Kerkoerle en A. Gerstel. Die voornamen weten we nu dus wel: Jo van Kerkoerle en Arnodl Gerstel. Zo komen we steeds een stapje verder om de puzzel van de Limburgse schaakgeschiedenis op te lossen. We willen graag zorgvuldig alle namen hebben.

We hebben nog meer foto's uit de collectie van Tom Schure uit Heerlen en hebben deze foto's allemaal in een album geplaatst dat iedereen kan bekijken. Bekijk s.v.p. dit album (het zijn prachtige foto's!) en reageer! Wie kent personen op deze foto's? Laat het weten! Dit is leuk voor de familie en ook van belang voor de geschiedenis van de Limburgse Schaakbond.

Informatie:

Schaakrubriek 15 oktober 2014

Kampioenen van Limburg

Foto's

Schaakrubrieken 1996 - heden

Interview met Anton Rosmuller

Verslag partij Rosmuller - Henrichs

 

Laatst aangepast op zondag, 19 oktober 2014 14:42

Media

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Aankomende activiteiten

Alex Vinken banner

Bekijk ook onze facebook pagina.

facebook pagina logo lisb 

 

png bpb.fw

 

png ispw.fw

Ga naar boven