woensdag, 20 augustus 2014 00:00

Dambacher nu officieel GM

Geschreven door

Martijn Dambacher is nu officieel grootmeester.

Martijn had al langer de laatste benodigde norm op zak om de titel bij de wereldschaakbond FIDE te kunnen aanvragen. Het was alleen nog wachten op de officiële toekenning van de titel door de FIDE. Dat is nu gebeurd. Bij de gegevens van Martijn op de website van de FIDE staat nu de titel GM. Klik hier

Martijn Dambacher is de tweede Limburger ooit die de titel van grootmeester heeft behaald. Tot dusver lukte alleen Paul van der Sterren dit. Martijn is 7x Kampioen van Limburg. In Limburg is hij lid van de Blerickse SV.

Voor aanvang van het 8e BPB Limburg Open tijdens het pinksterweekeinde in Maastricht werd Martijn Dambacher reeds gehuldigd door de Limburgse Schaakbond. Bij de opening van het toernooi sprak voorzitter Frank Clevers van de Limburgse Schaakbond hem toe en overhandigde een cadeau, een uitgebreid schaakboekenpakket.

Voorzitter Clevers zei trots te zijn dat Limburg nu een tweede grootmeester heeft voortgebracht. Martijn zelf mag natuurlijk het meest trots zijn, want hij heeft het bereikt met geweldige inzet en doorzettingsvermogen. Hopelijk is dit een voorbeeld voor jeugdspelers die eveneens ervan dromen om grootmeester te worden. Voor Limburg is het iets zeldzaams. In de hele vorige eeuw wist vanuit Limburg alleen Paul van der Sterren, geboren en getogen in Venlo, de grootmeestertitel te behalen. In de huidige eeuw liggen we al behoorlijk voor op het schema... De eeuw is nog jong en nu hebben we de tweede grootmeester!

Martijn behaalde in 2007 zijn eerste GM-norm door zijn resultaten voor Utrecht in de KNSB-competitie. In 2010 scoorde hij zijn tweede GM-norm op de European Club Cup 2010 (Champions League voor schaakteams) in Plovdiv, Bulgarije, waar hij uitkomend voor Eynatten (België) 5 uit 7 scoorde, TPR 2661, o.a. winst op GM Baadur Jobava(rating 2710) en remise tegen wereldtopspeler Radjabov, rating 2748.

In het seizoen 2012-2013 behaalde hij in de KNSB-competitie in de Meesterklasse spelend voor Utrecht zijn derde GM-norm (5x winst en 4x remise, TPR 2607). Om GM te worden dien je normen over minimaal 27 partijen te halen. Aangezien één van zijn normen over 7 ronden was (en Martijn in totaal daardoor "maar" 25 partijen had), moest hij nóg een keertje een norm halen voordat hij de grootmeestertitel zou kunnen aanvragen.

Die vierde GM-norm heeft hij nu behaald. Het is Martijn gelukt in de Duitse competitie voor clubteams in het zojuist beëindigde seizoen 2013-2014, uitkomend voor de vereniging Aufwärts Aachen 1920. Martijn scoorde 6½ uit 9.

FIDE-ratingverloop

Resultaten in Plovdiv, 2010

Laatst aangepast op dinsdag, 23 april 2019 12:34

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Aankomende activiteiten

Alex Vinken banner

Bekijk ook onze facebook pagina.

facebook pagina logo lisb 

 

png bpb.fw

 

png ispw.fw

Ga naar boven